Mælk årsag til knogleskørhed

Det er en myte at mælk giver stærke knogler. Meget tyder på det modsatte. Komælk indeholder godt nok 20 gange mere kalk end vand, men den store mængde protein i mælken danner meget syre i kroppen, som kroppen neutraliserer med kalk. Ost er mest syredannende, hvilket kan være et problem i forhold til knoglerne.

  • Kvinder der drikker tre glas mælk eller mere pr. dag har 60 pct. større risiko for at blive ramt af hoftebrud sammenlignet med kvinder, der drikker mindre end et glas om dagen. Det viser svensk forskning med 106.000 deltagere. Læs originalartiklen: Milk intake and risk of mortality and fractures in women and men: cohort studies
  • De befolkninger, som indtager mest komælk og andre mejeriprodukter, har den højeste forekomst af osteoporose og hoftebrud sent i livet. (Leder i The Lancet 14-10-2006).
  • I 19 studier med 2859 børn var resultatet, at den lille effekt af kalktilskud havde på mineraltæthed i armen sandsynligvis ikke kan nedsætte risikoen for brud, hverken hos børn eller senere i livet. (The Lancet. 14-10-06)
  • 37 undersøgelser sammenligner knoglestyrken hos børn og unge i forhold til indtaget af calcium. De 27 viser ingen sammenhæng. 10 øvrige minimal. (Pediatrics 2005; 115: 736-43).
  • Seks studier med 39.563 personer hvoraf 69 pct. var kvinder viste, at et lavt indtag af calcium (mindre end et glas dagligt) ingen sammenhæng har med nogen form for knoglebrud. (Osteoporosis International 2004)
  • Harvard Nurses Study: Det var en 12-års prospektiv undersøgelse blandt 77.761 kvinder, som var i alderen 34 år til 59 år i 1980, der aldrig havde taget kalciumtilskud. Kostindtagelsen blev bestemt via spørgeskemaer. I 1992 blev resultatet gjort op. Det viste sig, at de der drak mest mælk havde haft 45 pct. flere brud på hoften og fem pct. flere brud på underarmen, i forhold til dem, der stort set ikke havde indtaget mejeriprodukter. (Am J Public Health 1997: 87: 992-7). Læs undersøgelsen om knogleskørhed (2)

© Komælk.dk - 2017

Web