Mange mejeriprodukter indeholder meget fedt, og mælkefedtet hører til de mest usunde typer af fedtstof. Mælkefedtet har et højt indhold af mættet fedt og transfedt. Over en tredjedel af den fedt som vi indtager er af disse typer. Typisk kommer det fra mælk, smør, fløde og ost. I Danmark blev der fra 2004 indført en lovgivning, der maksimalt tillader 2 pct. transfedt i fødevarer. Eneste undtagelse er mejeriprodukterne!
I 2001 advarede professor og institutleder på Institut for Human Ernæring, Arne Astrup, om de farlige transfedtsyrer i mejeriprodukter. Men det var også før han for alvor fik andel i forskningsmidlerne fra Mejeriforeningens mange fonde.
Selvom danskernes totale indtagelse af fedt er faldende, så er forbruget af mælkefedtet uændret. Vores forbrug af det farlige mælkefedt har nemlig lagt konstant på godt 40 gram dagligt i de sidste 30 år. Selv Fødevaredirektoratets ernæringseksperter mener, at vi skal reducere indtagelsen af mælkefedtet, så vi kun får en tredjedel af det nuværende forbrug. De 40.000 tons mælkefedt, der årligt vil blive tilovers i Danmark, kan så bruges som energikilde på kraft-varme værker, mener de.