Adskillige undersøgelser har konstateret, at et højt niveau af (mælke-)væksthormonet IGF1 eller et stort indtag af calcium fra mejeriprodukter øger risikoen for prostatakræft. Forskning dokumenterer, at der kan være op til otte gange så stor risiko for prostatakræft ved de højeste niveauer af IGF1 i blodet.
Forbruget af mejeriprodukter, som er den primære kilde til calcium i den vestlige kost, har vist sig at være associeret med prostatakræft. I en asiatisk kost, er fødevarer uden mejeriprodukter de største bidragydere af calcium. Vi undersøgte calcium indtag og prostatakræft-risiko blandt 27.293 mænd i Singapore Chinese Health Study, der blev etableret mellem 1993 og 1998. Pr. 31. december 2007 var der konstateret 298 prostatakræfttilfælde. Kosten blev vurderet ved baseline med et mad-frekvens spørgeskema. Resultatet var, at kostens calcium kan være en risikofaktor for prostatakræft, selv ved relativt lave indtag. Singapore Chinese Health Study, Cancer Res. 2010 Jun 15;70(12):4941-8. Epub 2010 Jun 1.
I januar 1998 bekræftede en rapport fra forskere på Harvard Medical School forbindelsen mellem IGF-1 i blodet og risikoen for prostatakræft. Man fandt ud af, at effekten af IGF-1-koncentrationer i blodet havde forbavsende stor indflydelse på risiko for prostatakræft – meget højere end for nogen anden kendt risikofaktor. Mænd der havde et IGF-1-niveau mellem cirka 300 og 500 ng / ml blev anset for at have mere end fire gange så stor risiko for at udvikle prostatakræft end mænd med et niveau mellem 100 og 185 ng / ml. Den skadelige virkning af et højt IGF-1-niveaue var særligt udtalt hos mænd over 60 år. I denne aldersgruppe havde mænd med de højeste IGF-1-niveauer otte gange større sandsynlighed for at udvikle prostatakræft end mænd med et lavt niveau. Det forhøjede IGF-1 niveau blev anset for at være til stede flere år, før en egentlig diagnosticering af prostatakræft blev gjort Chan, June M., et al. Plasma insulin-like growth factor I and prostate cancer risk: a prospective study.Science, Vol. 279, January 23, 1998, pp. 563-66
En undersøgelse, som involverede 20.885 mandlige amerikanske læger viste, at mænd der indtager mere to glas skummetmælk dagligt har 32 procent større risiko for at udvikle prostatakræft, i forhold til mænd som højst indtager et halvt glas dagligt. Se forskning (30)