Min vej til sundhed

Intet billede

Udgivet den 14. juni 2015 16:11

Forfatter: Gert Karlson

Kategori: Nyheder

Kommentarer: 0

af Leif Varmark

Det hele startede med mit tissebesvær. Jeg vågnede et par gange om natten og skulle op og tisse. Det ødelagde min nattesøvn, jeg blev deprimeret og irritabel, og jeg var sløv og bims hele dagen, så jeg ikke kunne arbejde ordentligt. Så blev jeg opereret for forstørret prostata, men det hjalp ikke synderligt.

Jeg begyndte så at studere diverse alternative sundhedsbøger. Jeg startede med de mest tilgængelige og populære, så som Detox dit liv, Kernesund familie, Køkkenrevolution på høje hæle. Det er »halleluja-bøger« i »juhu-layout«, som alle tager udgangspunkt i forfatterens egne erfaringer med at helbrede sig selv. »Og når det virker på mig, så virker det også på dig…« Jeg fandt ud af, at noget af indholdet var noget sludder, men der var en del interessante nåle i høstakken.

Jeg fandt så nogle bedre bøger, nemlig »Stenalderkost«, »Spis mere, vej mindre«, »Kostens naturlige farvekode« og de danske »Menneskeføde« (Tor Nørretranders) og »Hvad er det vi spiser« (Bodil Søgård og Troels V. Østergård). De pegede alle i vegetarisk retning, undtagen Stenalderkost og Menneskeføde. Det, jeg fandt mest interessant var, at de hævdede, at mælk (og mælkeprodukter) ikke blot var sundhedsskadeligt, men ligefrem sygdomsfremkaldende. Bl.a. skulle det kunne fremme udvikling af kræft, herunder prostatakræft.

Så trevlede jeg internettet igennem og fandt en masse for og imod mælk, men standsede så ved Jane Plant: »Dit liv i dine hænder«. Hun har også helbredt sig selv for brystkræft, men i modsætning til de andre, så er hun videnskabskvinde, international anerkendt og prisbelønnet professor i geokemi. Da hun får brystkræft, bruger hun sin videnskabelige faglighed til at bekæmpe sygdommen, og bogen er en beskrivelse af denne personlige kamp kombineret med videnskabelig iagttagelse og forskning. Hendes undersøgelser, som bl.a. fører hende til Kina (kræft hedder på kinesisk »de rige kvinders sygdom«), foregår samtidig med, at hun trods masser af gængse behandlinger får sit 5. angreb af brystkræft. Til sidst lykkes det: kræftknuden bliver mindre og mindre og forsvinder helt. Det er nu 15 år siden, og hun er stadig sund og rask. Kuren var vegansk kost. Ganske enkelt.

Hvordan jeg fandt T. Colin Campbell: »The China Study« husker jeg ikke, men det har jo nok også været på nettet. Her er det en ligeledes internationalt anerkendt ernæringsforsker (biokemiker), der fremlægger hele sit livs forskning samt henviser til en stor mængde anden forskning, og resultatet er det samme: vegansk kost. Hovedsynderen til de fleste civilisationssygdomme – diverse kræftformer, hjertesygdomme, diabetes m.m. – er animalsk protein, i mælk kasein. Derudover er der mange andre provokerende opdagelser, f.eks. at mælk modsat af hvad vi tror, ikke hjælper mod knogleskørhed.

Siden har jeg fundet, købt og læst adskillige andre bøger, mest amerikanske. Der er en lille gruppe læger og forskere, der er forbløffende langt fremme i uafhængig, videnskabeligt baseret sundhedsforskning. Her er et lille udvalg:

T. Colin Campbell: »The China Study«, Joel Fuhrman: »Eat to Live« og »Disease-proof Your Child«, Caldwell B. Esselstyn: Prevent and Reverse Heart Disease«, Kenneth Bock: »Healing the New Childhood Epidemics«, Dan Buettner: »The Blue Zones«, John Robbins: »The Food Revolution«, Dean Ornish: »Spis mere, vej mindre«, James A. Joseph og Daniel Nadeau: »Kostens naturlige farvekode« samt den engelske Jane Plant: »Prostate Cancer« og »Dit liv i dine hænder«. Derudover har jeg gennem VegSource.com købt 24 DVDer med foredrag af mange af disse forfattere samt flere andre.

Alle disse bøger og DVDer anbefaler vegansk eller vegetarisk kost for optimal sundhed og sygdomsbekæmpelse. Ren, økologisk, uraffineret plantemad kan forhindre, mildne eller kurere en lang række sygdomme som fedme, brystkræft, prostatakræft, ovariekræft, tyktarmskræft, lungekræft, hjerte/kar-sygdomme, blodpropper, diabetes, sklerose, knogleskørhed, nyresygdomme, blindhed, Alzheimers, Parkinsons, acne, autisme, ADHD, astma og allergier. Dette er der i hundredvis af beviser for, både fra forskningslaboratorierne og fra lægernes daglige praksis.

Som gammel mælkedranker og osteæder er det klart, at man får noget at tænke over. Jeg spiser da også nu stort set vegansk: masser af frugt, råkost, miso-supper, dampede grøntsager, wok-mad med tofu og tamari, planteproteindrik, tranebærsaft, blåbærsaft, hørfrøolie, nødder osv. Og nul kød, nul mælkeprodukter, nul sukker, nul salt, nul hvidt mel, nul kaffe og – gudhjælpemig! – nul tobak og nul alkohol – sådan da!

Og tænk! Jeg savner ikke noget. Jeg føler tværtimod den veganske livsstil som en befrielse. Det smager skide godt og er spændende at lave, og jeg er faktisk blevet en hel del friskere og mere arbejdsdygtig. Desuden er jeg begyndt at gå en næsten daglig løbetur: Jeg løber 300 skridt, går et stykke, løber igen osv. Jeg bidrager til mindre dyremishandling, jeg bidrager til mindre miljøbelastning, og jeg er blevet mindre sygdomstruet. Jeg har tabt mig 8 kg. Jeg sover (lidt) bedre og er ikke så deprimeret. Det har ikke hjulpet på mit nattetisseri (endnu?), men jeg er holdt op med at være irriteret over det. Jeg er blevet mere omgængelig. Alt sammen gratis! Ja, min kone mener oven i købet, at vi sparer husholdningspenge, fordi vi køber grøntsager i stedet for kød og mælkeprodukter. Hun og vores to teenage-piger er hoppet med på vognen!

Jeg er blevet så opmuntret og begejstret over min nye plantemads-livsstil, at jeg absolut må dele det med andre. Jeg har derfor planlagt et veganerkursus i uge 28 – 2010. Kurset hedder Musik, Mad, Miljø, fordi jeg kombinerer veganermad, sygdom og sundhed med mine to andre personlige interesser: Traditionel dansk folkemusik og middelalderballader samt Permakultur (en slags superøkologi og bæredygtig samfundsindretning). Man kan se mere om kurset på min hjemmeside www.balladeskolen.dk eller få tilsendte en brochure fra leif.varmark@privat.dk.

Leif Varmark, tidl. højskolelærer, 68 år.

Kommentér denne artikel

© Komælk.dk - 2024

Web