Gravide kvinder, der spiser fedtfattig yoghurt, har større risiko for, at deres barn udvikler astma og høfeber, end hvis de ikke spiser det. Det viser en dansk undersøgelse, der netop er offentliggjort på BBCs hjemmeside.
Kosten fra mere end 70.000 gravide danske kvinder blev analyseret og deres børn er blevet fulgt indtil deres syvende leveår.
Gravide kvinder, som spiste fedtfattig yoghurt med frugt en gang om dagen, havde 1,6 gange større sandsynlighed for at få børn, der har udviklet astma efter syvårsalderen, sammenlignet med børn af kvinder, der ikke spiste fedtfattig yoghurt.
Undersøgelsen fandt også, at børn af disse kvinder var mere tilbøjelige til at få høfeber og astmasymptomer.
Ekaterina Maslova, undersøgelsens hovedforfatter fra Harvard School of Public Health, der arbejdede med data på Statens Serum Institut i København, siger til Politiken:
– Fraværet af fedtsyrer i fedtfattig yoghurt kan være nøglen til resultaterne, udtaler hun. Komælk.dk mener ikke, at resultatet er overraskende, men det andet har hun ret i:
– Netop fraværet af fedsyrerne i fedtfattig yoghurt bevirker jo, at der er mere af de andre mælkedele, såsom proteiner, væksthormoner mv. Netop mælkeproteinet er kendt for at give allergi. Hvis man havde sammenlignet kvinder, der spiste fedfattig yoghurt med kvinder der overhovedet ikke indtog yoghurt, så ville resultatet på deres børn formentlig være endnu tydeligere, mener komælk.dk!
Ovenstående er et godt eksempel på det man i forskningssprog ofte kalder bias. I det konkrete tilfælde drager man en konklusion på et meget tyndt grundlag og måske er der ligefrem en fejlkilde (bias), som bevirker, at resultatet kan være modsat af det der konkluderes.