Kritiske artikler om mælk

Nedenfor kan du læse uddrag af kritiske artikler, og andre skriverier, om mejeriprodukter. De nyeste artikler ligger øverst. Flere er på vej. Nogle af dem kan du læse her på siden, andre må du selv finde.

Vred kogebogsforfatter kalder DR dobbeltmoralske: Får forstoppelse af Price-brødre, BT 14.01.2013
‘Rigeligt smør!’ Sådan har devisen ofte lydt i de madglade Price-brødres tv-programmer. Men det er ikke alle, der finder DR-kokkene charmerende – og en enkelt har nu fået nok! Det er vegetar og kogebogsforfatter Kirsten Skaarup, som i et debatindlæg på Politiken.dk kritiserer DR.
Se også omtalen på BT

Leif Varmark skriver om mælk på plantemad.dk
Se hans mælkekritiske artikler her:
http://www.plantemad.dk/acne.html
http://www.plantemad.dk/dit_liv.html
http://www.plantemad.dk/diabetes1.html
http://www.plantemad.dk/prostataforstor.html
http://www.plantemad.dk/kolik.html
http://www.plantemad.dk/maelk_skadelig.html
http://www.plantemad.dk/maelk_vitamin.html
http://www.plantemad.dk/ost.html
http://www.plantemad.dk/prostatakraeft.html
http://www.plantemad.dk/sklerose.html

Hold nallerne fra patterne, fede dyr, Ekstrabladet 12.10.2012
Komælk er til kalve – kun til kalve. Læs her Michael Bjørns erfaringer med og uden mælk. Læs artiklen

Mælkekrigen raser igen, 24timer 05.01.2011
Mejeriforeningen har to gange på et år vildledt om mælks sundhedsfremmende effekt i en kampagne. Ekspert kalder det for et usagligt salgsfremstød. Se artiklen på 24timers hjemmeside Mælkekrigen raser igen

Skarp kritik af DTU’s mælke-rapport, Ingeniøren 30.09.2010
En sund diæt behøver ikke at indeholde mælk, sådan som DTU skrev i sit materiale til pressen om en ny rapport om mælk. Det fastslår ernæringsforsker fra Harvard-universitet, der også kritiserer rapporten for at fejltolke forskningen i knogleskørhed fuldstændig. Læs hele artiklen fra Ingeniøren

Landbrugskulturens usunde påvirkning, Krause på tværs 04.03.2009 kl. 10:03 på P1
– Vores brug af mejerivarer er en dyb del af nordisk kultur, men det er jo ikke guds givet, at vi skal bruge produkter fra koens yver. Ole Færgeman er ikke nogen varm fortaler for mælk. Som tidligere formand for Hjerteforeningen og overlæge så han gerne, at danskerne fik et noget køligere forhold til  mejeriprodukter. Hør udsendelsen (1:26:59)

Kvalmende ”morgenmaelk”, kronik i Jyllands-Posten 03.02.2009
Det er med beundringsværdig flid, at afsenderen forsøger at overbevise læseren om de magiske fordele ved mælk, og jeg håber, at andre modtagere end mig opfatter det som det kvalmende overdrev, som det er, skriver kronikøren om den løbende kampagne for mælk.
af Christina Warrer Schnohr, cand.scient., Københavns Universitet  Se hele kronikken

Ingen vil have knogler der smuldrer, Samvirke, synspunkt december 2008
Myndighedernes positive prædiken om mælk har nået en smertegrænse, mener Christina Warrer Schnohr, der forsker på Institut for Folkevidenskab på Københavns Universitet. Se hele artiklen her: viewer.zmags.com/publication/a85ec52b

Den hellige mælk, Jyllands-Posten debat 11.11.2008
Jeg har på egen krop prøvet, hvad det betyder at stille spørgsmålstegn ved mælkens sunde egenskaber. Som medforfatter til bogen Kernesund familie sådan! har jeg blandt andet oplevet, at både Sundheds- og Fødevarestyrelsen har fundet det nødvendigt at advare imod bogen, blandt andet fordi den stiller sig kritisk overfor mælken. (se hele læserbrevet i JP)
Morten Mauritson

Mælken står for skud, Jyllands-Posten, Puls 08.11.2008
Ernæring: Eksperter strides om, hvorvidt mælk overhovedet er sundt. Men de er enige om, at man under alle omstændigheder ikke bør indtage ret meget.
Fik vi ikke alle i vores barndom tudet ørerne fulde om, at mælk var sundt, og meget mælk var meget sundt? Det er ikke rigtigt. Tværtimod er meget mælk meget usundt. Desuden er det tvivlsomt, om bare det at drikke lidt af den hvide væske skulle være godt. Et punkt, som eksperterne strides bravt om.
Jakob Rubin http://jp.dk/morgenavisen/puls/article1507450.ece?jp_user_id=154889GBF1F4B0F6AC7

Det kan godt være, du er professor, Arne, men jeg kan godt finde ud af min egen sundhed
, Information 26.9.2008
“Befolkningen vender de officielle kostråd ryggen i en grad så sundhedsmyndigheder og eksperter har erklæret krig mod én meget populær bog, ‘Kernesund familie’, der bl.a. anbefaler stop for mælk. Vi har vores holdning, I har jeres, lyder svaret fra folkene bag succesen”
Mette-Line Thorup http://www.information.dk/166808

Fra kærgården til kirkegården, BT 14.8.2008
“Mælkefedt fra smør, mælk og ost er blandt de store syndere og stærkt medvirkende til, at to ud af tre danskere har et for højt kolesteroltal.”
Andreas Hagemann Bro http://www.bt.dk/article/20080814/nyheder/80813022/

Skal børn have mælk?, Helse februar 2007
En stor metaanalyse i det ansete tidsskrift British Medical Journal fra oktober 2006 vist, at mælk og kalktilskud ikke beskytter børn mod knoglebrud ? hverken på kort eller lang sigt.
?Det store studie rejser spørgsmålet: Har vi taget fejl, når vi igennem så mange år har sagt ? igen og igen ? at børn SKULLE have mælk.?
Vibeke Manniche, børn og unge-læge, ph.d.

Et dejligt glas døde bakterier, BT. 14.1.2003
Ikke alene teknisk fedt, men også bakterier fra køer med yverbetændelse ryger over i mælken ved malkning, og selv om bakterierne dræbes ved pasteuriseringen, bliver betændelsesmaterien i mælken. En dyrlæge har følgende fyndige kommentar til dette:
“Fy for satan”
Tage Anker Sørensen, dyrlæge

Mælk usundt for voksne, Jyllandsposten 24.12.1998.
“Et væld af undersøgelser har dokumenteret, at mælkeprodukter ikke er sunde, at de tværtimod er skadelige. De giver bl.a. hjerte-karsygdomme og overvægt”.
Svend Lings, overlæge.

Mælk, det kræver sin mand, Mit Helbred 5-1997
“Mælkeproteinet kasein fra køer har fået et dårligt ry blandt spædbørn. Det er vist, at der er en sammenhæng mellem tidlig introduktion af komælk – før 6. Levemåned – og tendens til udvikling af allergi”.
Helge Volkmann, læge

Madkassen, Helse nr. 3-1997
Finske forskere har rettet mistanke om, at proteinet i komælk, givet til børn i deres første halve leveår, kan fremme udviklingen af insulinkrævende diabetes, hvilket bekræftes af følgende citater:
“Man har dog fundet, at anvendelsen af komælksbaseret modermælkserstatning i stedet for modermælk i de første 3-4 levemåneder synes at være forbundet med en let øget risiko for senere at udvikle insulinkrævende diabetes”.
Arne Astrup, formand for Ernæringsrådet

Mælken der dræber, Politiken, 8.9.1996
“- i nogle lande, hvor befolkningen ikke drikker mælk, er der ikke nær så store problemer med skrøbelige knogler som i Danmark”. Steen Stender, næstformand i Ernæringsrådet.
“Fedtet er fremstillet på destruktionsanstalterne på basis af selvdøde dyr. En del af fedtsyrene går direkte ned i yveret, og er dermed en del af den mælk, vi drikker”. Gorm Vølver, journalist

Food and Healing, side 154, Ballantine Books 1996, ISBN 0345302857
“Udover makronæringsstoffer indeholder mælk som et produkt af kirtler, der har med forplantning og reproduktion at gøre, adskillige mængder hormon, bl.a. thymusaktiverende hormoner, æggestoksteroider og en hormonel vækstfaktor”
Anne Marie Colbin, ernæringsterapeut

Mælk – den perfekte mad for kalve, Vegetarisk Forum 3.1996. Norske Vegetarnytt
“Ifølge en laboratorietest på universitetet i Toronto har sukkersyge børn 7 gange så mange antistoffer mod komælksproteinet i blodet sammenlignet med raske jævnaldrende”.
Christian Paaske, forfatter

Det danske affaldskøkken, Politiken 2.11.1995
“Det er klart, at der må opstå mærkværdige spisevaner, når voksne mennesker i moden alder bliver ved med at drikke mælk. Smagen bliver så at sige sporet ind på babymad.”
Søren Mørch, lektor

Sødmælk er kræftfremkaldende og lige så farlig som tobak?, Mit Helbred nr. 33, 1995
“Ved tobaksrygning får man hovedsagelig lungekræft. Hvis man drikker mælk rammer mælkefedtet en lang række organer mv. med kræftrisici op til 5 gange den almindelige risiko beskrevet i litteraturlisten”
Emil Bier, konsulent

Stærke knogler hele livet, Klitrose 1993, ISBN 87 7728 039 3
“Det har vist sig, at 27-47% af de mennesker, som har osteoporose, ikke tolererer komælk”.
Eva Lydeking-Olsen, ernæringsterapeut

© Komælk.dk - 2017

Web