Ost ødelægger knoglerne

Intet billede

Udgivet den 14. juni 2015 16:11

Forfatter: Gert Karlson

Kategori: Nyheder

Kommentarer: 0

af emil bier

Professor Arne Astrup taler usandt om ost, som er en af de farligste fødevarer vi har…

Professor Arne Astrup og hans medarbejdere på institut for human ernæring er ofte lønnet af en mejeriindustri som de også rådgiver – bl.a. på Mejeriforeningens generalforsamling. De er vort lands eksperter som rådgiver befolkningen som helhed. Dette er uheldigt, da de har en dobbeltrolle, som ikke efterlader nogen tvivl om, at deres ytren er tale om partsindlæg, som i Berlingske Tidende den 9 . Nov 2009 side 11.

Sartre sagde det på en anden måde: “Sig mig den rolle du har og jeg vil sige dig hvordan du tænker”.

På den måde kommer Arne Astrup frem til at indtagelse af mejeriprodukter giver mindre risiko for diabetes, men han glemmer at forklare, at i de lande hvor befolkningen får færrest mejerprodukter også har lavest risiko for diabetes (The China Study). Han referer således til et berømt studie, men glemmer at fortælle at det er ham selv, der har gjort det kendt.

Arne Astrup mener rigtigt nok, at transfedtsyrer er dårlige i relation til margarine, men glemmer at i forhold til ost og mejeriprodukter er transfedtsyreindholdet langt højere end det er tilladt i margarine……

Ost giver hjertesygdomme

Arne Astrup mener endvidere at ost nærmest sænker risikoen for hjerte-karsygdomme, men glemmer at Appelby og Co i Oxford-studiet, der omfattende ca. 11.000 personer, når til det modsatte resultat, at mennesker der spiser meget ost har ca. 10 % mere kolesterol i blodet end ikke ostespisere ( Am Clin Nutr, 1999, supp 525S – 31 S).

Astrup og hans medarbejdere skriver senere, at “vi ikke vil hævde at vi har solid dokumentation for at ost er hjertesundt”  thi der er “stort set ikke dokumentation for at ost øger risikoen for hjertekarsygdomme” – mage til vrøvl skal man lede længe efter.

Endvidere skriver Arne Astrup at ost med en fin proteinkvalitet og kalcium er langt sundere end pølse af fedt kød, men glemmer, at ost er den fødevare, der giver det størstekalciumtab af alle fødevarer overhovedet.

For noget tid siden var jeg til møde i osteoporoseforeningen. Det foregik på Rigshospitalet. Der var samlet ca. 150 folk hvis rygge var faldet sammen. Jeg spurgte overlæge Lars Hyldstup, der holdt foredraget, hvordan det kunne være, at han og foreningen anbefaler ost mod knogleskørhed, når netop ost er det mest knoglenedbrydende stof man kender  (Susan New). Hans stemme gik over i diskant. Han mente, at det var forkert og ville ikke diskutere dette, idet han ikke ville have flere spørgsmål fra mig. Så sagde jeg højt til hele forsamlingen at Osteoporoseforeningen jo også er betalt af mejerierne. Det fik formand Ulla Knappe på talerstolen. Hun sagde, at jeg skulle forlade det offentlige foredrag. Publikum blev desorienteret. En ældre mand som jeg mødte var mejerist. Han havde spist ost hele livet og nu var der ikke meget af hans ryg mm tilbage – han gav mig ret, mens de andre stavrede ud af salen med deres rollatorer og stokke………

Forleden dag sad jeg på en cafe og talte med en pige, der var ved at afslutte sin eksamen på Københavns Universitets institut for human ernæring. Jeg spurgte hende, hvad hun mente om ost. Og hun svarede, at det indeholder meget mættet fedt, men at det også indeholder kalcium. Og svaret var jo rigtigt. Men da jeg så spurgte, om hun vidste, at ost er det mest knoglenedbrydende fødevare som findes, troede hun ikke på mig. Hun opfattede mig da nærmest som uvedkommende.

Ost giver knoglebrud

De fleste hospitalsindlæggelser/sengepladser her i landet skyldes knoglebrud – dem har vi ca. 110.000 af om året og med 65.000 fødte er det et meget højt tal. Hvis man ser på den internationale statistik over knoglebrud og indtagelse af protein viser det sig, at i de lande hvor indtaget af animalsk protein er størst, også har den største risiko for knoglebrud. Således har tyskerne den højeste risiko for knoglebrud ud af 33 landes befolkninger og Danmark ligger på en fjerdeplads oppefra. Man taber ca. 1 mg kalcium for hver gram protein man indtager. Vi kunne have 550 knoglebrud om året og ikke 110.000 hvis vi spiste mindre protein. Det vil sige, at vores kost giver ca. 109.000 knoglebrud om året.

På den baggrund har jeg spurgt Fødevarestyrelsen hvorfor de anbefaler mælk og ost mod knogleskørhed, når netop ost giver den højeste risiko for knoglebrud. Englænderen Susan New har udførligt beskrevet sammenhængen mellem ost og knogleskørhed. Men Gregers Hummelmose der skriver i Fødevarestyrelses “information” AOK, alt om kost  – vil ikke svare på hvorfor vi har så høj risiko for knoglebrud med al den ost og mælk vi konsumerer. Det kan jeg godt forstå. Ud af 33 lande har Danmark den fjerde højeste risiko for knogleskørhed. Ost og mælk er, sammen med kød, med til at dræne danskerne for kalcium.

Men hvad er forklaringen på hvorfor vi har så mange knoglebrud. Det viser sig, at jo mere animalsk protein man konsumerer, jo surere bliver ens blod da blodets pH-værdi falder. Det skyldes, at animalske proteiner indeholder aminosyrer med svovl, der frigøres ved fordøjelsen og man inddeler da fødevarer i  PRAL-værdier, således at fødevarer der har høj PRAL-værdi ødelægger skelettet og fødevarer med negative PRAL-værdier bevarer skelettet. A`et i PRAL står for acid – syre. Check PRAL og ost og protein på nettet!

Skelettet er syrefølsomt. Så det hjælper ikke at spise kalcium, hvis ens blod er surt. Det er næsten ikke interessant hvor meget kalk man indtager (det tror danske læger). Det drejer sig om at have baseoverskud i sit blod ved indtagelse af mange basedannende grøntsager – det beskytter skelettet. Når skeletter er dannet kan det ikke optage kalcium – men det kan tabe kalcium og det kan kun beskyttes af baseoverskud mens syre opløser skelettet. Det var nok derfor at Dronning Ingrid ikke havde meget skelet tilbage da hun døde, hun spiste utvivlsomt en masse kød og mælkeprodukter.

Kød og ost har PRAL-værdier på +7 til +30 og grøntsager  har -2 til -15 (spinat). Mælk har en PRAL-værdi på ca +1.Men det mest besynderlige er, at ordet PRAL tilsyneladende ikke indgår i den danske kliniske ordbog. Man kender heller ikke PRAL-værdier som studerende i human ernæring.

Man kan også undre sig over, at næsten alle danske læger anbefaler ost og mælk mod knogleskørhed. Undtagen radiodoktoren, Carsten Vagn-Hansen, som giver mig ret.  Osteoporoseforeningen anbefaler også ost og mælk. De er betalt af mejerierne.

Danmark misinformerer om ost

Jeg har forgæves søgt at informere det danske “sundhedssystem”  (landbrugssystem) om denne sammenhæng, men forgæves. De er aldeles ligeglade. På den baggrund har jeg pt. anmeldt Fødevarestyrelsen til politiet og anklagemyndigheden, idet jeg ikke finder, at det er rimeligt at Fødevarestyrelsen kommer med råd, der øger sygeligheden..

På den baggrund er Arne Astrups fortælling om, at ost indeholder kalcium og det er sundt. En historie man ikke kan fæste lid til overhovedet  – det modsatte er tilfældet, man taber kalcium af ost.

Man må konkludere at Arne Astrup endnu engang søger et vildlede en befolkning der tilsyneladende er på herrens mark.

Nu venter vi  på flere historier fra et forskningsinstitut der kalder instituttet for human ernæring i stedet for et mere korrekt navn:  Instituttet for pengeforskning.

Emil Bier
Randersgade 63,
2100,  Ø
Copenhagen
Denmark

tel  0045 28390891

Emil Bier er bl.a. opfinder og har ingen interesser mejeriindustri eller fødevarer.

Se mig i den 11. time DR2 nr 70

Kommentér denne artikel

© Komælk.dk - 2024

Web