Risalamande uden mælk

Du kan lave en risalamande uden mejeriprodukter, som smager helt som den mælkeholdige

Udgivet den 16. december 2016 1:30

Opdateret den 16. december 2016 19:59

Forfatter: Gert Karlson

Kategori: Nyheder

Kommentarer: 4

Det er let at lave risalamande uden mælk, og man kan med fordel koge risengrøden til risalamanden på vand. Så brænder den ikke på selvom man ikke står og rører konstant. Har man adgang til mandelmælk, så kan man forbedre smagen ved at erstatte halvdelen af vandet med dette (husk at røre, da mandelmælk brænder på som komælk).

Risengrød (4 pers. færdig risalamande)

1½ dl grødris

1 liter vand (erstat gerne halvdelen af vandet med mandelmælk)

½ tsk. salt

Kom alle ingredienserne i en tykbundet gryde. Bring grøden i kog under hyppig omrøring. Skru ned og lad grøden små koge i ca. 30-40 minutter til den har den ønskede konsistens. Den skal ikke være for stiv, da risene fortsætter med at suge væske til sig. Rør hyppigt undervejs, så grøden ikke brænder på. Du kan også vælge at lade grøden “koge” i din seng. Så skal du tage gryden af kogepladen, når indholdet er bragt i kog, og pakke gryden ind i et gammelt håndklæde og sætte den i sengen under dynen.

Risalamande

Risengrøden (afkølet)

2 spsk sukker

2 tsk vanillesukker

50 gr fint hakkede mandler

 

Soya-fløde og mandelmælk

Alpro Soya Piskbar og Alpro Mandelmælk

Der skal ca. bruges en halv brik Alpro Soya Piskbar, som den lille på billedet (du kan også selv lave skum fra en dåse kokosmælk – se opskrift nedenfor).

OBS: Hvis du laver risalamanden i god tid, så gem eventuelt lidt skum til at fortynde før servering, da soyafløden godt kan blive lidt stiv af at stå.

Rør risengrøden, sukker, vanillesukker og mandler grundigt sammen med en ske. Pisk skummet, som røres i. Server risalamanden kold – gerne med varm kirsebærsovs.

Alpro Soya Piskbar smager meget neutralt, men man kan eventuelt tilsætte lidt citronsaft, hvis sukker, vanilje og de hakkede mandler ikke fjerner hele “soja-smagen”. Nogle mener, at man bør undgå for mange soya-produkter i hverdagen (læs mere i kommentarerne nedenfor).

Opskrift på mælkefrit Flødeskum

1 ds kokosmælk (ikke light – tag den fedeste du kan finde)

1 tsk agavesirup

1/4 tsk vaniljepulver

Kokosmælken skal køles godt ned – gerne i køleskab fra dagen før. Køl piskeris og skål ned før du skal piske skummet. Når du åbner dåsen, hælder du det vandige fra. Du skal bruge fedtet, som har samlet sig i en stivnet klump i toppen. Fedtet kommes i en skål sammen med sirup og vanille og piskes til skum med de kolde piskeris. Skummet kan fint laves dagen før. Opbevar den i en beholder med låg i køleskabet.

Komæk.dk ønsker dig en glædelig jul

Held og lykke med din mælkefrie risalamande. Når du undgår mejeriprodukterne i risalamanden, falder julemåltidet heller ikke så tungt. Skriv gerne en kommentar om din erfaring med denne opskrift.

4 kommentarer til “Risalamande uden mælk

 1. Irene Nielsen siger:

  Jeg erstatter AL min mælk med SOYA MÆLK, har engang lavet risalamande med appelsin juice det smager også fantastisk, når jeg laver mad med soya mælk, er der ingen der klager over at det ikke smager af mælk,, mums

 2. Michael Monberg siger:

  “I hverdagen bør man undgå for mange soya-produkter.” Sådan en kommentar kan ikke stå alene.
  Hvad er “for mange”? Er det jeres egen personlige holdning? Er der studier der viser at det er en god ide?
  Hvis man går ind for en plantebaseret fuldkost, kan det give fin mening at undgå for mange raffinerede produkter i det hele taget, men jeg kan ikke se hvorfor soja skulle stikke ud.

  Tak for opskriften og en rigtig god side med masser af brugbar information!

  Mvh Michael

  • Gert Karlson siger:

   Hej Michael
   Tak for din kommentar. Der er planteøstrogen i soya (og det er der også i andre planter), og da østrogen er forbundet med brystkræft m.m. så bør man overveje hvad man spiser. Noget tyder dog på, at planteøstrogener måske virker anderledes end det almindelige østrogen (Østrogen findes i mejeriprodukter og det samme gør hormonet væksthormonet IGF-1. Begge dele er stærkt brystkræftfremkaldende). Se artiklen Lidt soja er harmløst
   Her kan du læse lidt om soya Soja – risiko og fordele
   Jeg kan ikke give dig et mere præcist svar, så jeg håber det er ok!

 3. Karin Wolff siger:

  Jeg bruger 9/10 vand og 1/10 del mandelmælk, og så alpro piskeskum

  I en blindtest, sådan for sjov, kunne familien ikke afgøre, hvilken en der var med mælk og hvilken en der ikke var med mælk.

  I øvrigt er jul jo absolut ikke “til hverdag” , så der vil jeg ikke bekymre mig om soya.

Kommentér denne artikel

© Komælk.dk - 2022

Web