Mælk forbundet med øget dødelighed

Udgivet den 14. juni 2015 16:16

Opdateret den 20. december 2015 23:32

Forfatter: Gert Karlson

Kategori: Nyheder

Kommentarer: 21

Ny stor svensk forskningsprojekt viser, at for hvert glas mælk man indtager, stiger dødeligheden med 15 pct.

Ifølge en stor undersøgelse er der intet, der tyder på, at mælk styrker knoglerne og øger din sundhed. Snarere det modsatte er tilfældet, da forskere fra Uppsala i Sverige har fundet en sammenhæng mellem risikoen for at dø af hjerte-kar-sygdomme, og hvor mange glas mælk en person drikker om dagen.

Forskere ved Uppsala Universitet hævder, at de har fundet en sammenhæng mellem indtagelsen af mælk og en øget dødelighed, gennem omfattende undersøgelser og prøveudtagning. Undersøgelsen, der er offentliggjort i det medicinske tidsskrift British Medical Journal, omfatter 106.000 personer.

Omfattende forskning
Forskere fulgte 61.000 kvinder og 45.000 mænd fra Uppsala, Västmanland og Örebro, som i 1980’erne og 1990’erne havde udfylde spørgeskemaer om kost og livsstil. Testpersonerne har blandt andet svaret på, hvor meget og hvor ofte de spiste og drak af 96 forskellige fødevarer, herunder mælk.

Blandt den ældre del af personerne i projektet undersøgte man efterfølgende, om der var nogen forbindelse med dødelighed og knoglebrud, afhængigt af hvor meget mælk deltagerne havde indtaget.

Efter at have fulgt undersøgelsens deltagere i mere end 20 år, var en fjerdedel af kvinderne døde og 17.000 havde haft forskellige former for knoglebrud. Efter 11 år var 10.000 mænd døde og 5000 mænd havde haft et knoglebrud.

Disse tal blev derefter sammenlignet med forbruget af mælk.

– Hvad vi så, var, at et højt indtag af mælk gav højere risiko, siger professor Karl Michaelsson til SVT.

– Kvinderne døde tidligere, og havde en øget risiko for knoglebrud, hvis de drak store mængder mælk. Mænd havde også en øget risiko for at dø af mælk, men hos mændene så vi ingen sammenhæng, når det drejede sig om risikoen for knoglebrud.

“FOR HVERT GLAS MÆLK, EN KVINDE DRAK PER DAG, ØGEDE HUN SIN DØDSRISIKO MED 15 PROCENT. FOR EN MAND BLEV RISIKOEN ØGET MED TRE PROCENT.

Desuden var det 60 procent mere almindeligt for en kvinde, der drak tre glas mælk eller mere pr dag at blive ramt af hoftebrud sammenlignet med kvinder, der drak mindre end et glas om dagen.

– At vi ikke kunne se en sådan tæt sammenhæng med mændene, mener vi skyldes, at kvinders kost blev målt på en mere stringent måde. De skulle svare på spørgsmål om deres kostvaner på to forskellige tidspunkter, siger Karl Michaelsson.

Kostrådene er ikke opdateret
Det er en gammel “sandhed”, at mælken er sund.

Mange politikere og offentlige myndigheder, har gennem tiderne anprist mælk. Men når man kigger nærmere på videnskaben kan man se, at der simpelthen ikke nok videnskab bag.

Karl Michaelsson mener ikke, at organisationer og enkeltpersoner, der anbefaler at drikke mælk gør det fordi de er ondskabsfulde.

– Det har kun været en stærk tro på, at gøre en god gerning.

– Jeg er også godt klar over, at dette er provokerende. Undersøgelsen vil ikke blive modtaget med åbne arme af alle. Ikke desto mindre har vi fundet rimelig dokumentation for vores resultater. Forskerholdet, mener dog, at det er for tidligt at afskrække folk fra at drikke mælk.

– Vi vil ikke have folk til at gå i panik på grund af dette, fordi du ikke skal stole på en enkelt undersøgelse, før de giver anbefalinger til befolkningen. Det kræver kun, at du lægger puslespillet med forskellige undersøgelser, siger Karl Michaelsson, der sammen med sin forskningsgruppe ønsker nu at undersøge, om det er muligt at finde endnu klarere sammenhæng.

Læs originalartiklen: Milk intake and risk of mortality and fractures in women and men: cohort studies

Læs mere på Metroexpres

Læs mere i svensk artikel på SVT Nyheter

Kommentér denne artikel

© Komælk.dk - 2024

Web